Yeni Yayın: İHAK benzeri öğrenme ortamlarında kredilendirme işe yarıyor mu?

Yeni Yayın: İHAK benzeri öğrenme ortamlarında kredilendirme işe yarıyor mu?

Kursun, E. (2016, April). Does Formal Credit Work for MOOC-Like Learning Environments? The International Review of Research in Open and Distributed Learning,  17 (3).

Özet

İnternet üzerinden Herkese Açık Kurslar (İHAK)’ın yükseköğretimi değiştirecek bir yenilik olduğuna yönelik çeşitli iddialar olsa da, bu henüz araştırma ile kanıtlanmış değildir.  Bunun yerine, İHAK’ların yüksek öğretim sistemine entegre edilmiş bir model olarak düşünülmesi daha mantıklı olacaktır. Ancak bunu yapabilmenin yolu, bu kursların kredilendirilmesinden geçmektedir. İHAK’ların ilk uygulamalarında akademik kredilendirme söz konusu değilken, şimdilerde İHAK’ları ya da İHAK benzeri kursları tamamlayanlara akademik kredi verilmesine yönelik çeşitli teşebbüsler görülmektedir. Ancak kredilendirmenin öğrencilerin performansı ve davranışları üzerindeki etkisi henüz yakından araştırılmamıştır.Bu kapsamda, bu çalışmanın amacı kredilendirmenin öğrenci başarısı, algılanan içsel ve dışsal hedef yönelimleri ve dersin değerine yönelik etkisini araştırmaktır. Nedensel karşılaştırma deseninin kullanıldığı bu çalışmada, veriler 516 kişinin çevrimiçi bir ankete verdiği cevaplar ve akademik başarı testlerinden oluşmaktadır. Çalışma, kredili, kredisiz ve kredi ilgisiz grup olmak üzere üç gruptan oluşmaktadır. ANOVA sonuçları tüm bağımlı değişkenler için kredili ve kredisiz gruplar arasında anlamlı bir fark olduğunu göstermiştir. Ayrıca akademik başarı açısından, kredili grubun, kredi ilgisiz grup arasında da anlamlı bir fark bulunmuştur. Bu çalışmanın sonuçları kredilendirme açık ve anlamlı bir şekilde tüm bağımsız değişkenleri etkilediğini göstermektedir. Bu nedenle, İHAK’ları yüksek öğretim sistemine kredili olarak entegre etmek için bir çok farklı model kullanılabilir. Gelecekte yapılacak çalışmalar, kredilendirmenin öğrencilerin çevrimiçi davranışlarına (örneğin meşguliyet) ve kullanıcı hareketlerine etkilerine odaklanabilir.

Abstract
Although a number of claims have been made describing massive open online courses (MOOCs) as a disruptive innovation in education, these claims have not yet been proven through research. Instead, MOOCs should perhaps be considered as an integrative model for higher education systems, but to do so will require recognition of credentials. Initial experiments of MOOCs were not offer academic credit, but recently there have been some attempts to offer course credit for MOOCs or MOOC-like courses. However, does earning a credit will affect students’ performance and behavior in MOOCs has not been explored closely. Therefore, the aim of this study is to assess the effect of crediting on students’ achievement, perceived intrinsic and extrinsic goal orientations, and perceived course value. A causal comparative research design was applied. Data was collected via 516 responses to an online survey and achievement tests. Three credit conditions were compared: credit bearing, non-credit bearing, and credit careless. ANOVA results showed a significant difference between the credit bearing groups and non-credit bearing groups for all dependent variables. The credit bearing group also scored significantly higher achievement scores than the credit careless group. Credit clearly and significantly affected all dependent variables investigated in this study. Therefore, various possible models can be adopted by higher education institutions to integrate MOOCs as a credit. Further studies can explore the effects of credit on students’ online behaviors, such as engagement with online activities and user events on MOOC platforms.

Yayının tam metnine ulaşmak için DOI: http://dx.doi.org/10.19173/irrodl.v17i3.2403

Bu gönderiyi paylaş